maandag 29 april 2013

MENS EN NATUUR: Extra materiaal

Er bestaan verschillende films, documentaires, liedjes... over de klimaatopwarming waaronder de campagnefilm 'Klimaatpraat van Bart Cannes', Het klimaatlied 'Do It now' van Nic Bathazar,  'The great Global Warming Swindle"... maar de meest schokkende film die ik heb gezien is 'Severn: The Voice of Our children' van Jean-Pual Jaud. Hieronder kunt u het filmpje zien:


In het filmpje komen schokkende beelden zoals het doden van de vis, het besproeien van planten...voor. In het dagelijkse leven denk je niet na waar de plaats van de mens is in de natuur Wij maken de natuur kapot. We besproeien hem met insecticide, kappen bomen om... In deze film wordt je wakker geschud door een twaalfjarig meisje Cullis-Suzuki die op de wereldtop in Rio in 1922 vragen stelt over de toestand van de aarde. In de film zie je dezelfde mevrouw maar dan is ze negentwintig jaar en in verwachting van haar eerste kind. Zij verteld over milieuacties vanuit de hele wereld die positief zijn voor de wereld en geeft deze aandacht. Ze wil de mensen laten nadenken over de vraag: "Wat voor wereld laten we de toekomstige generaties na?




Tien tips om zelf de opwarming van de aarde tegen te gaan


1. Isoleer uw woning

De verwarming van uw huis slorpt het grootste deel van uw energierekening op. Daarom is isoleren de belangrijkste (en meest rendabele) tip om uw CO2-uitstoot te beperken. Een goed geïsoleerd dak is het belangrijkste en goedkoopste. Daarna volgen de muren en de ramen.

 

2. Zet de verwarming ’s nachts uit
 

’s Nachts een comforttemperatuur aanhouden, is nutteloos en verspilt heel wat energie. Houd daarom ’s nachts een verlaagde temperatuur van 13 à 15 °C aan. Met deze tip kunt u 9% op uw verbruik besparen, meteen goed voor een jaarlijkse besparing van 70 tot 155 euro.


3. Kies een douche boven een bad
 

Met een douche van een vijftal minuten verbruikt u zo’n 55 à 60 liter water, met een bad gemiddeld 110 liter. Voor een douche verbruikt u dus ongeveer de helft minder energie dan voor een bad.


4. Kies voor verse producten

Diepvriesproducten zijn erg energieverslindend. Naast de energie die nodig is voor de productie, moeten zij tot hun gebruik worden bewaard op –18°C (transport en opslag). De gassen die worden gebruikt om de koude te produceren, hebben een heel hoog opwarmend vermogen.



5. Eet minder vlees

Veeteelt veroorzaakt een zeer hoge uitstoot van broeikasgassen en heeft een aanzienlijke impact op het milieu. De herkauwers (koeien, geiten en schapen) stoten immers methaan uit tijdens hun vertering. Methaan is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het huidige broeikaseffect.


Daarom is het belangrijk om af en toe vleesvervangende producten te eten zoals granen, peulgewassen en groenten die rijk zijn aan plantaardige eiwitten (tarwe, rijst, maïs, linzen, soja, bruine bonen, kikkererwten, …).



6. Doof de lichten wanneer u de kamer verlaat

In tegenstelling tot wat men vaak beweert, is het beter de lichten onmiddellijk te doven wanneer u een ruimte verlaat, zelfs al is dat maar voor korte tijd: het aan- en uitschakelen kost geen extra energie. Dat geldt ook voor spaarlampen en TL-buizen. Het is een misverstand dat TL-lampen snel slijten en veel energie verbruiken bij het opstarten (vroeger was dat zo, maar ondertussen zijn de lampen heel wat beter geworden).



7. Ga te voet of gebruik de fiets voor kleine verplaatsingen

Vooral korte ritten met de auto zijn erg milieubelastend en zorgen voor een groot brandstofverbruik omdat de motor het grootste deel van de tijd nog niet op temperatuur is. Het zijn net die afstanden die gemakkelijk met de fiets of te voet overbrugd kunnen worden.



8. Koop zuinige elektrische toestellen (met een energielabel A , A+ of A++)

De gebruikskost van elektrische huishoudtoestellen vertegenwoordigt in de praktijk vaak een veelvoud van de aankoopprijs!
Om consumenten bij te staan bij een energiezuinige keuze, heeft de Europese Unie het Europees energielabel ingevoerd. Via een kleurschaal van rood naar groen en de bijhorende energieklassen G tot A (soms A+ of A++) geeft die op een visuele en eenvoudige wijze een beeld van de efficiëntie waarmee een toestel met energie omspringt.


9. Koop energiezuinige verlichting

De enige echt zuinige lampen die geschikt zijn voor een algemene verlichting zijn de TL-buizen en hun compacte equivalent, de spaarlamp. Ze springen vijf keer efficiënter om met energie dan een gloeilamp en gaan bovendien tien maal langer mee.
De hogere investeringskost wordt meestal al binnen het jaar terugverdiend (afhankelijk van het aantal branduren per dag). Spaarlampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in tal van formaten, hebben dezelfde fittings als gloeilampen en zijn nu ook beschikbaar in ‘warmere’ tinten.


10. Kies een zuinige wagen

Een wagen gebruikt tijdens zijn volledige leven 15.000-25.000 euro aan brandstof en stoot 20-50 ton CO2 uit! Het is dus zeer belangrijk om een zuinige wagen te kopen.

Kijk daarom steeds naar het binnen Europa verplichte CO2-etiket. Dat etiket is zeer vergelijkbaar is met het energielabel van huishoudelektro: ook het CO2-etiket werkt met een kleurenschaal met zeven zones van groen tot rood.


 

Besluit.
Iedereen moet helpen om een proper natuur na te laten voor onze nakomelingen.  We moeten het goede voorbeeld tonen aan onze kinderen en de juiste boodschap meegeven.  Ik ben trots op mijn dochter als ze de kraan dichtdraait en zegt dat ze niet te veel mag verspillen omdat het slecht is voor de natuur.  Zoals ik eerder ook al zei alle beetjes helpen. 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten