maandag 8 april 2013

MENS EN SAMENLEVING: Neoliberalisme idee 3

'Pesten was vroeger een probleem op scholen, nu is het volop aanwezig op de werkvloer, als een typisch symptoom van onmacht, waarbij de frustraties afgereageerd worden op de zwaksten.'

Het is waar wat Paul Verhaeghe hier zegt. 
Jammer genoeg is pesten in België geen randfenomeen.  Bovendien kan het iedereen overkomen. De pestkoppen op het werk maken een hel van je professionele leven. 
Waarom pesten mensen, op het werk? Daar is nog weinig over bekend. Sommige mensen doen het simpelweg omdat ze verwachten er voordeel aan te hebben, in welke vorm dan ook. Mogelijk heeft de dader problemen met zijn zelfbeeld en reageert hij zijn frustraties af op het slachtoffer, of wil hij zijn macht demonstreren. Het komt voor dat een dader zo veel macht heeft, dat andere mensen bang zijn zelf slachtoffer te worden of buiten de groep te belanden als ze niet meedoen met pesten. Vaak realiseren ze zich niet eens wat ze het slachtoffer aandoen. En daar kan ik met mijn verstand, mijn gevoel, mijn hart en mijn ziel dan weer niet bij.


Pesten is menselijk gedrag van de meest verwerpelijke soort. Het is een wild voortwoekerende gifplant. Het moet worden uitgeroeid. Op school, in de werksituatie, overal.
Bij kinderen gebeurt pesten meestal met kwetsende woorden.  Soms zijn de ouders ook de oorzaak dat kinderen beginnen te pesten.  Zij geven verkeerde boodschappen mee met hun kind.  Ze zeggen dat ze zich niet mogen laten doen. 
Op school vermindert het pesten zelfs.  Ze doen mee aan anti-pest acties of hebben zelf een pest actieplan.  Op televisie is er tegenwoordig ook veel te rond pesten.  Zo heb je het
  • Anti-pestlied van Yeti:


  • Move tegen pesten:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten